BlogHandig & Tips

Koortsneus: wat is koortsuitslag in de neus?

man wiping mouse with tissue paper

In principe hebben er mensen genoeg begrip voor als je laat merken dat je ergens mee kampt. Sommige mensen hebben voor het oog onzichtbare klachten, zoals rugpijn. Je houdt daar dan rekening mee door niet te lang op een slechte stoel te zitten of door hem of haar minder te laten tillen. Voor problemen die fysiek wel merkbaar zijn, is soms wat minder begrip. Althans, misschien is het begrip er wel, het gezicht van anderen staat er niet altijd naar.

Denk bijvoorbeeld aan iemand die een koortslip heeft. Het oogt toch wat ‘smerig’, ook al kan diegene er misschien zelf wel niets aan doen. En variant van een koortslip, de koortsneus, is nóg veel erger. Alsof je de hele dag in je neus hebt lopen pulken en nu je neus kapot hebt gemaakt, jakkie… Nou ja, we zouden zeggen, trek je er niet te veel van aan. We vertellen je in deze blog namelijk waar de koortsneus vandaan komt, wat de symptomen zijn en wat je er mogelijk tegen kan doen. Mocht je er naar een tijdje weer vanaf zijn, dan is dat een heel fijn gegeven.

Raadpleeg bij vragen altijd een medisch professional zoals de huisarts of apotheker. Zelf diagnosticeren is nooit een goed idee, dus probeer dat dan ook niet te doen aan de hand van onderstaande informatie.

Uitleg van een koortslip

In principe kent iedereen het wel als je een kortslip hebt. Het kenmerkt zich als een soort rode huiduitslag rondom of zelfs op je lip. De medische term voor dit fenomeen is herpes labialis. Over het algemeen wordt het als erg vervelend ervaren, omdat de uitslag uit blaasjes vocht bestaat die op den duur ook openbreken. Het korstje wat dan op het wondje wordt gevormd, wordt veroorzaakt door iets wat je als het herpesvirus kan identificeren.

Al door aanraking met anderen kan je het virus verspreiden. Niet alleen wanneer je iemand kust of zoent, maar ook als jij met je handen eraan hebt gezeten en vervolgens iemand anders de hand schudt. Ook via voorwerpen zoals een beker en lipstick kan het overspringen. Het is dus met een koortslip van groots belang dat je je hygiene naar een hoger lever tilt. En oh ja, good to know, het virus is hetzelfde virus als wat mensen met de soa herpes hebben.

Koortsneus

Nu denk je misschien, wat heb ik aan de uitleg van een koortslip? Nou, dat antwoord ligt meer voor de hand liggend dan je denkt. De infectie met huiduitslag (herpes labialis) kan namelijk ook op je gezicht voorkomen, waaronder op of rondom je neus. Met andere woorden: een koortsneus is eigenlijk dat wat je met een koortslip hebt, maar dan op je neus.

Oorzaken

Zoals je weet is een koortsneus besmettelijk. En, als je een keer een koortsneus hebt gehad, bestaat de kans dat het soms terugkomt. Daaraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Verminderde afweer
    The main reason dat een koorstneus optreedt, is waarschijnlijk op het moment dat je kampt met een verminderde afweer. Dit kan ook worden bewerkstelligt door medicijnen die je afweer verminderen.
  • Stress
  • Koorts
  • Menstruatie
  • Zonlicht
    Oók de zonnebank telt hierbij mee.

In principe kan het voor een gezond persoon als (hopelijk jij) geen kwaad, anders dan dat het vervelend is en dat je misschien met andere klachten kampt. Echter is het virus, want dat is het, wél ernstig bedreigend voor onder andere baby’s, mensen met een slechte afweer of zij met eczeem.

Gevolgen

Zoals we zeiden kan het voor de meeste mensen geen kwaad. Je krijgt een aantal blaasjes rondom je lip, neus of ander gedeelte op je gezicht en na een paar dagen barsten ze open. Vervolgens komt er een korstje op, wat uiteindelijk na zo’n 10 dagen wel weer zal verdwijnen. Het is vervelend, maar mee te leven. Het kan overigens zijn dat personen al hun hele leven het virus meedragen (dat is bij bijna iedereen zo) maar dat ze nooit deze klacht ervaren. Het brengt ons op de vraag:

Waarom krijgt de ene wel een koortslip en de ander niet?

Want, als iedereen het virus meedraagt, waarom krijgt dan niet iedereen een koortslip. Helaas is het antwoord daarop niet bekend. Echter kunnen zij zónder de koortslip, maar mét het virus, het wel ongezien overdragen. Een beetje ongemakkelijk als je het ons vraagt, maar je moet het er maar gewoon mee doen.

Behandeling

In principe gaat een koortsneus (of -lip) vanzelf weer over. Dat betekent echter niet dat het heel vervelend kan zijn. Helaas bestaat er geen wondermiddel waardoor je binnen een dag van de koortsneus af kan zijn. Wél bestaan er speciale crèmes en pleister die je erop kan plakken, zodat het wat minder irriteert. Soms draagt het ook bij aan een iets sneller herstel van de koortsneus. We raden bij dat soort producten zeker aan om voorafgaand een medisch professional te raadplegen, zodat je niet per abuis het verkeerde gebruikt. Veel van de producten zijn namelijk gericht op lippen en niet op je neus, om maar een voorbeeld te noemen.

Conclusie

Een koortsneus wordt, net als een koortslip, veroorzaakt door het herpes-virus en manifesteert zich met blaasjes op of rond de neus. Deze blaasjes kunnen pijnlijk zijn en gepaard gaan met jeuk en een branderig gevoel. Hoewel de symptomen meestal vanzelf verdwijnen na enkele dagen tot een week of twee, zal het virus inactief blijven in het lichaam en later opnieuw uitbreken. Het vermijden van direct contact met besmettelijke plekken en het gebruik van bepaalde behandelingsopties kunnen helpen bij het beheersen van koortsneus-uitbraken. Verder kunnen we je er niet heel veel meer bij helpen, dus we wensen je veel beterschap.

Related posts
BlogHandig & TipsLifestyle

Deze acteurs ken je als de cast van Sluipschutters

We heten je van harte welkom bij onze blog, gewijd aan de fantastische cast van een Nederlandse sketchprogramma waar we allemaal van…
BlogHandig & Tips

Waar zijn wespen goed voor?

Tja, waar zíjn wespen goed voor. Ze hebben een vervelende zoem, verpesten je eten, kunnen steken en letterlijk iedereen is er bang…
BlogHandig & Tips

Hoeveel werkweken in een jaar

Dat een fulltime werkweek vaak op basis van 40 uur per week is, dat weten we allemaal. Toch verschilt het aantal uren…