BlogHandig & Tips

Waar zijn wespen goed voor?

yellow and black wasp in close up photography

Tja, waar zíjn wespen goed voor. Ze hebben een vervelende zoem, verpesten je eten, kunnen steken en letterlijk iedereen is er bang voor. Tenminste, niet iedereen, maar je begrijpt wat we bedoelen. Wat ons betreft waren ze in ieder geval al lang naar een andere planeet gevlogen. Want, het zijn geen bijen. Het zijn géén diertjes waar we niet zonder kunnen. Of is dat eigenlijk wel zo?

In dit artikel zullen we je vertellen waar wespen goed voor zijn. We kunnen je alvast vertellen dat het ze niet minder vervelend of agressief maakt, want daar hebben wij ook geen remedie voor. Doodslaan is in elk geval geen optie, nadat je hebt gelezen wat deze deze diertjes allemaal voor ons betekenen. Lees je gauw verder?

Wespen als…

We beginnen maar direct met de informatie waar je naar op zoek was. Nadat we je ervan hebben overtuigd dat wespen super gaaf zijn, zullen we vertellen wat je kan doen als je bang bent voor wespen. Vriendelijk, nietwaar?

… bestuivers!

Wespen als bestuivers. Het is een van de meest verbazingwekkend goede aspecten die ze in hun leven vervullen.Terwijl bijen vaak de eer krijgen voor het bestuiven van bloemen, spelen wespen ook een cruciale rol. Ze bezoeken bloemen op zoek naar nectar en dragen zo bij aan de verspreiding van stuifmeel, wat essentieel is voor de voortplanting van veel plantensoorten. Met andere woorden, dat die mooie bloemetjes die in bloei staan, is mede mogelijk gemaakt door de bestuiving van wespen. Hun harige lijfjes zorgen er eveneens voor dat het stuifmeel wordt verspreid over een groter gebied dan het gebied rondom de bloem. Er zouden zelfs hele soorten zijn aangepast naar de bestuiving van een wesp.

… roofdieren!

Wespen zijn uitstekende jagers en voeden zich met verschillende insecten, waaronder muggen, vliegen en rupsen. Dit maakt hen tot natuurlijke plaagbestrijders in onze tuinen en landbouwgebieden. Door het verminderen van schadelijke insectenpopulaties dragen wespen bij aan de gezondheid van ecosystemen en landbouwgewassen. Zo bestaat er de sluipwesp, die in kassen wordt ingezet om dit soort acties te verrichten. Kan jij lekker genieten van je verse tomaat, zonder dat ‘ie aangevreten is!

… opruimers!

Wespen spelen ook een belangrijke rol bij het recyclen van organisch materiaal. Ze voeden zich met dode dieren en helpen zo bij het afbreken van dierlijke resten. Dit draagt bij aan het schoonhouden van de natuurlijke omgeving en voorkomt de ophoping van dood materiaal. Daarmee zijn het een soort aaseters, al zou je ze zo in het algemeen eigenlijk niet classificeren. En oh ja, soms vormen ze zelf ook een voedselbron voor anderen.

Mensen versus wespen

Wespen maken deel uit van de rijke biodiversiteit van onze planeet. Door hun aanwezigheid in verschillende habitats dragen ze bij aan de complexiteit en diversiteit van ecosystemen. Het behouden van wespenpopulaties is daarom van cruciaal belang voor het behoud van de biodiversiteit. Toch zijn vele mensen niet blij met deze zwart gele beestjes. Ze komen op je eten af, ze zoemen vervelend in je oor en als je ze boos/ angstig maakt, zullen ze je steken. Wespenbeten en -steken kunnen pijnlijk zijn en leiden soms tot hevige allergische reacties. Ben je gestoken door een west, dan moet je het ‘gif’ altijd uitzuigen, om erger te voorkomen.

  • Wespen komen op zoet af
    Om te voorkomen dat je wordt bedolven onder een ‘plaag’ (niet een echte) wespen, is het verstandig om je eten af te schermen. Je hebt van die kleine ventilators die insecten op afstand houdt en ook voedselbeschermers van een soort mesh. Voor jou persoonlijk is het handig om geen zoete parfum te dragen, omdat wespen op deze geur afkomen.
  • Als je wel zoet wil
    Maar goed, zoiets als een wesp zou niet degene moeten zijn die jou van zoet eten afhoudt. Plaats daarom in de buurt van al het lekkers zoiets als munt en/ of rozemarijn. Over het algemeen vinden ze deze geur verschrikkelijk en blijven ze liever op afstand. Rook vinden ze ook niet fijn, dus een kampvuurtje is misschien ook wel de truc.
  • Rustig blijven
    We’ve said it before and will say it again: blijf rustig! Juist door onverwachte en felle bewegingen voelen wespen zich bedreigd. Het is absoluut niet handig als je dan loopt te zwaaien met je armen. Wees eveneens bewust van het feit dat een (bedreigde) dode wesp feromonen afgeeft. Dit stofje werkt als een soort waarschuwing voor andere wespen. Zijn zij in de buurt en ruiken ze dit, dan zullen ze agressiever worden.

En als je dan toch wordt gestoken: zuig uit en verlicht de pijn met een koud kompres. Neem eventueel een antihistaminicum om mogelijke allergische reacties te verminderen. Als de reactie ernstig is, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Wespenplaag

Hoe hoog het aantal wespen in de zomer is, heeft te maken met het weer. Zo kan je in het voorjaar eigenlijk al wel ietwat voorspellen hoe het de zomer zal verlopen. Is het voorjaar heel nat? Dan hebben wespen moeite om zich voort te planten. Een heel droog en warm voorjaar is daarentegen wel een voordelig klimaat voor deze vrienden. Gezien we te maken hebben met klimaatverandering, kan dit zomaar vervelende gevolgen zijn.

Bovendien komt het ook steeds vaker voor dat er niet-inheemse soorten wespen in Nederland voorkomen. Deze kunnen erg gevaarlijk zijn en veel mensen maken zich hier dan ook zorgen om. Hoe dan ook is het altijd goed om bij vragen een professional in te schakelen. Mocht er bijvoorbeeld sprake zijn van een echte plaag omdat je ergens een wespennest hebt, dan dien je natuurlijk ook alarm te slaan. Een algemene plaag over het land heen zal middels nieuwsberichten de wereld in worden geholpen. Wel onthouden dat wespen dus eigenlijk helemaal niet verkeerd zijn, hè!

Related posts
BlogHandig & TipsLifestyle

Deze acteurs ken je als de cast van Sluipschutters

We heten je van harte welkom bij onze blog, gewijd aan de fantastische cast van een Nederlandse sketchprogramma waar we allemaal van…
BlogHandig & Tips

Koortsneus: wat is koortsuitslag in de neus?

In principe hebben er mensen genoeg begrip voor als je laat merken dat je ergens mee kampt. Sommige mensen hebben voor het…
BlogHandig & Tips

Hoeveel werkweken in een jaar

Dat een fulltime werkweek vaak op basis van 40 uur per week is, dat weten we allemaal. Toch verschilt het aantal uren…