BlogHandig & Tips

Hoeveel sushi per persoon?

Eigenlijk is een all-you-can-eat sushi restaurant absoluut niet iets waar je heen zou moeten gaan. Althans, als je het hebt over de hoeveelheden die er worden geserveerd. Sushi is namelijk niet het meest gezonde wat je kunt eten. Je eet in zo’n restaurant waarschijnlijk veel te veel, hebt de volgende dag dikke vingers door de overmaat aan zout en krijgt misschien wel last van je buik. We zeggen daarmee niet dat je niet meer uit eten moet gaan of überhaupt sushi kan eten, maar wel dat je wellicht kan nadenken over de grootte van je porties.

En nee, we zijn hier niet om te oordelen, slechts om je te informeren. Als je wel kan genieten van een berg aan sushi, dan ben je natuurlijk vrij om dit te doen.

Sushi in respectabele hoeveelheden

Over het algemeen wordt aangenomen dat een volwassene ongeveer 10 tot 16 stuks sushi eet tijdens een maaltijd. Dit kan variëren, dus het is een goed idee om een mix van verschillende soorten sushi te serveren om aan verschillende smaken en eetlust te voldoen.

Sowieso gaan we er met bovenstaande hoeveelheden vanuit, dat je geen andere gerechten bestelt. Mocht je bijvoorbeeld zot zijn op edamame boontjes, dan zal je meer aan de kant van de 10 stuks blijven hangen. Verder wordt er ook vaak miso-soep, gefrituurde garnaal (tempura) of wokgroenten in een sushi-restaurant geserveerd. Bovendien is er nog een aantal factoren waar je aan kan denken. Lees:

Meer of minder stuks?

  • Eetlust
    Mensen hebben verschillende eetlusten, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het serveren van sushi. Sommige mensen kunnen genoeg hebben aan acht stuks sushi, terwijl anderen er misschien wel twintig kunnen eten. Snap je, precies hetgeen wat we zeiden over die berg.
  • Type sushi
    Het type sushi dat je serveert, heeft ook invloed op de portiegrootte. Nigiri sushi is over het algemeen vullender dan maki sushi vanwege de hoeveelheid rijst. We zullen trouwens straks uitleggen welke sushi soorten je meestal in Nederland vindt.
  • Gelegenheid
    Bij een gelegenheid waar er van alles wordt geserveerd, anders dan sushi, zal de hoeveelheid sushi over het algemeen wat minder zijn. Dit lijkt misschien niet zo, omdat het vast bij een groot feest wordt gehouden waar toch al heel veel mensen zijn, maar is toch zo. Want a) niet iedereen houdt van sushi en b) waarom alleen maar sushi eten als er zoveel andere lekkere dingen worden geserveerd.

Soorten sushi

Zoals beloofd, het aantal soorten sushi dat er het meest wordt gemaakt. Maar allereerst, sushi is veel meer dan alleen rauwe vis en rijst. Het is een kunstvorm die zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld en die verschillende ingrediënten en technieken omvat. Probeer zelf maar eens sushi te maken! Het is veel moeilijker dan je waarschijnlijk had gedacht. Dit komt omdat het nog best ingewikkeld is hoe je die rijst nou goed krijgt, maar ook omdat je moet werken met verse ingrediënten. Ach, hierbij de soorten sushi:

#1 Nigiri sushi

Nigiri sushi bestaat uit kleine klontjes sushirijst bedekt met plakjes verse vis, zoals zalm, tonijn of garnalen. Het wordt meestal geserveerd met een vleugje wasabi en sojasaus. Overigens bestaat er hiervan ook een vegetarische variant, waar het plakje vis is vervangen door een omelet of avocado. Om het bij elkaar te houden, vind je nog een ringetje van zeewier om het gevaarte heen.

#2 Maki sushi

Maki sushi, ook wel sushirolletjes genoemd, bestaat uit sushirijst en diverse ingrediënten zoals vis, groenten en zelfs fruit, allemaal gewikkeld in zeewier. Dit is de sushi waarvan je weet hoe die eruit ziet. Dus, in het midden het aparte ingrediënt, daaromheen de rijst, dat dan weer is omhult met zeewier. Begin je met zelf sushi maken, dan is dit een leuke variant om mee te beginnen.

Uramaki sushi

Een leuke en vooral lekkere variant van degene hierboven, is de uramaki. Sommigen zullen deze ook wel kennen als de inside-outroll. De rijst zit hierbij aan de buitenkant. Daarin vorm zich een vorm van nori die de diverse ingrediënten, waaronder vis en avocado, bij elkaar houdt.

#3 Sashimi

Sashimi is plakjes verse, rauwe vis zonder rijst. Onthoud: als vis vers is, stinkt het niet. Door het proeven van de sashimi kan je dus goed bepalen of de vis vers is of niet.

#4 Temaki

Temaki zijn handgerolde sushi, of te wel een hand roll. Ze worden gemaakt door een vel nori (zeewier) te vullen met sushirijst, vis en groenten en vervolgens opgerold tot een kegelvormig hapje. Hiervan zal je waarschijnlijk een stuk minder van op kunnen, dan van bijvoorbeeld maki’s. Houd dit in gedachten wanneer je er eentje als deze op je restaurant-tablet besteld.

Zelf sushi maken

Wij hebben onze vingers er al een aantal keer aan durven branden, nu jij nog. Het goede nieuws is dat je geen professionele sushi-chef hoeft te zijn om heerlijke sushi te bereiden. Met de juiste ingrediënten en een beetje oefening kun je smakelijke sushirollen, nigiri en sashimi maken in je eigen keuken.

Om te beginnen, heb je verse vis, zoals zalm of tonijn, nodig, evenals sushirijst, nori (zeewiervellen), sojasaus, wasabi, gember en sushi-azijn. Je kunt ook je favoriete groenten, zoals komkommer, avocado en wortelen, toevoegen voor extra smaak en textuur. Het geheim van goede sushi is de rijst. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg sushi-azijn toe om de rijst plakkerig te maken. Laat de rijst afkoelen voordat je aan de slag gaat. Na het afkoelen kun je beginnen met het maken van sushirollen. Oh ja, weet dat wij er nu in deze semi-instructie wel héél snel doorheen gaan. YouTube-tutorials zijn een fantastisch alternatief. Wij geven slechts de basis aan je door. Anyway, leg een nori-vel op een bamboematje, bedek het met een dunne laag rijst en voeg je gekozen vullingen toe. Rol de sushi strak op met behulp van het matje en snijd de rol in plakjes.

Serveer je zelfgemaakte sushi met sojasaus, wasabi en ingelegde gember. Geniet van het feit dat je je eigen heerlijke sushi hebt gemaakt en experimenteer met verschillende ingrediënten en smaakcombinaties. Sushi maken thuis is niet alleen lekker, maar ook een leuke creatieve bezigheid. Veel plezier en smakelijk eten! Wij zien je de volgende keer wel weer.

Related posts
BlogHandig & TipsLifestyle

Deze acteurs ken je als de cast van Sluipschutters

We heten je van harte welkom bij onze blog, gewijd aan de fantastische cast van een Nederlandse sketchprogramma waar we allemaal van…
BlogHandig & Tips

Koortsneus: wat is koortsuitslag in de neus?

In principe hebben er mensen genoeg begrip voor als je laat merken dat je ergens mee kampt. Sommige mensen hebben voor het…
BlogHandig & Tips

Waar zijn wespen goed voor?

Tja, waar zíjn wespen goed voor. Ze hebben een vervelende zoem, verpesten je eten, kunnen steken en letterlijk iedereen is er bang…