Handig & Tips

Jouw gids om duurzaam te reizen

school of fish in water

In een wereld waar klimaatverandering als een belangrijk punt op de agenda staat, zijn steeds meer mensen actief op zoek naar duurzame alternatieven. Duurzame alternatieven waardoor ze eigenlijk kunnen blijven doen wat ze al doen, maar dan dus met een minder grote ecologische voetafdruk. In dit geval zullen we ons focussen op hetgeen dat wordt verstaan onder ‘duurzaam reizen’. Door bewuste keuzes te maken op dit vlak, kan je namelijk een positieve bijdrage leveren aan het behoud van onze planeet en haar culturele diversiteit. Dat is toch iets wat als muziek in de oren klinkt?

Inleiding tot duurzaam reizen

Dus, wat houdt dat ‘duurzaam reizen’ nou eigenlijk in. Wij vertellen je graag hoe we er tegenover staan, zodat het duidelijk is of jij er hetzelfde in staat. Zo niet, dan is het misschien een beter idee om ergens anders te gaan kijken. Enfin, duurzaam reizen verwijst naar het maken van verantwoorde keuzes tijdens het reizen om de negatieve impact op het milieu en de lokale culturen te minimaliseren. Het gaat over het behoud van natuurlijke hulpbronnen, het respecteren van lokale culturen en economieën, en het ondersteunen van sociale rechtvaardigheid.

Waarom is duurzaam reizen belangrijk?

‘Duurzaam reizen? Poeh, ik moet er niet aan dénken!’ Tja, die uitspraak hebben we helaas al vaker gehoord dan ons lief is. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat mensen graag zorgeloos op vakantie willen, daar gewoon netjes voor hebben betaald en niet nog eens willen opgezadeld worden met van alles dat hen vermoeid. Maar goed, de druk op natuurlijke hulpbronnen neemt toe. Wanneer je duurzaam reist, kunnen deze hulpbronnen behouden blijven voor toekomstige generaties. Bovendien wil jij toch ook dat de inkomsten van toerisme eerlijk worden verdeeld onder lokale gemeenschappen?

Verschillende oplossingen voor het probleem

Eerlijk is eerlijk, we begrijpen dat het lastig is en je misschien niet helemaal weet waar je moet beginnen. We reiken je daarom verschillende opties aan, zodat je zelf kan bepalen where to start.

#1 Slow traveling

Slow travel moedigt reizigers aan om minder bestemmingen te bezoeken tijdens één reis en in plaats daarvan diepgaander te ervaren wat een regio te bieden heeft. Dit vermindert niet alleen de ecologische impact, maar bevordert ook culturele uitwisseling en begrip. Al is het natuurlijk zo dat je als je naar de andere kant van de wereld vliegt, die vliegreis heen en terug je het meeste kost.

#2 Lokale ambachten

Door lokaal gemaakte souvenirs te kopen en te dineren in door families gerunde restaurants, ondersteunen reizigers rechtstreeks de economieën van hun gastlanden en bevorderen ze culturele uitwisseling. Vraag bijvoorbeeld als uitzwaaicadeau een mooi boekje waar je al je souvenirs in kan verzamelen. Van een prachtig geschreven menu tot aan een mooi handgemaakt armbandje, het blijft er allemaal mooi in.

#3 Vervoer

Wist je dat je heel veel plekken, welke tamelijk dichtbij zijn (zoals heel Europa) goed te bereiken zijn met de trein. Waarom zou je bijvoorbeeld naar Londen vliegen, terwijl je met de trein misschien nog wel sneller op plek van bestemming bent? Het is nu eenmaal zo dat openbaar vervoer, zoals treinen en bussen, minder broeikasgassen uitstoten per passagier dan individuele auto’s en vliegtuigen. Het gebruik ervan draagt bij aan verminderde verkeerscongestie en luchtvervuiling in populaire toeristische bestemmingen.

#4 CO2-uitstoot compenseren

Stel je voor, je wil toch echt naar Australië, omdat daar bijvoorbeeld familie woont of omdat dat de droomreis van je leven betreft. Maar ja, lopend kom je er niet, fietsend is ook wat te veel gevraagd en de auto gaat zo’n reis daarheen nooit overleven. Met andere woorden, je wil gewoon vliegen. Alleen is dat nu net niet echt een positieve noot op je ecologische voetafdruk. Maar, wist je dat je sommige vliegtuigmaatschappijen een extra commissie kan betalen om je CO2-uitstoot te compenseren? En wist je dat je er ook voor kan kiezen om een flinke donatie te doen aan goede doelen of ngo’s die zich bezig houden met milieu? Dus, als je je er niet goed bij voelt, kan je altijd nog voor dit soort keuzes kiezen.

#5 Reisuitrusting

Tja, en dan het kopje reisuitrusting. Ook daar kan je wel degelijk wat verschil in maken. Overweeg bijvoorbeeld de aanschaf van herbruikbare waterflessen, biologisch afbreekbare toiletartikelen en recyclebare bagage. Dit zijn enkele manieren waarop reizigers, jij dus, de impact op het milieu kunnen verminderen. Verder wil je eigenlijk zoveel mogelijk proberen om essentiële dingen in te maken. Travel light, wordt daarbij ook wel gezegd. (Bovendien een mooi voordeel voor je rug, nietwaar?)

Alles goed doorgelezen? Mooi, dan is het nu tijd om verder te gaan op het daadwerkelijk uitvoeren van deze tips. We zijn benieuwd bij welke opties je zal starten.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat duurzaam reizen niet alleen een kans biedt om prachtige bestemmingen te verkennen, maar ook bijdraagt aan het behalen van wereldwijde milieudoelstellingen. Door bewust te kiezen voor duurzame reisopties kunnen we samen een positieve verandering teweegbrengen voor de planeet en toekomstige generaties.